Алієв Асан Ремзійович

Посада: Незаконний староста селища Новоолексіївка
Рік Народження: 1963

Народився в місті Маргілан в Узбекистані. 

Здобув дві вищі освіти – викладача фізкультури й працівника культурної сфери. 15 років працював у школі, керував спортивним центром. 

1993-го приїхав в Україну. 

Проживав у селищі Новоолексіївка Генічеського району на Херсонщині.

З 2005-го по 2014-й роки очолював Херсонський регіональний меджліс, працював помічником голови Херсонської облдержадміністрації та був помічником постійного представника президента України в АР Крим, де відповідав за блок міжнаціональних відносин.

Під час початку анексії РФ Криму у 2014 році він виступав із виправданням анексії та пропозицією кримськотатарської автономії на території Генічеського району. Однак, після виступу офіційних представників меджлісу із засудженням анексії Кримського півострова, він «змінив» свою думку.

Пішов на співпрацю з росіянами у травні 2022 року, за що у липні 2023 року отримав підозру у колабораціонізмі.

За матеріалами слідства, сприяв зміні української державної символіки на російську, організовував та брав участь у святкових заходах, давав вказівки щодо подачі списків освітян на виплату 10 тисяч рублів від росіян і організував видачу їм “гуманітарки”.

У червні 2022 року Асан Алієв у “новому” статусі дав інтерв’ю проросійським пропагандистам у Криму. Ще одне інтерв’ю пропагандистам він дав у січні вже 2023 року.

У березні Алієв брав участь у засіданні круглого столу в так званій “Державній раді” окупованого Криму.

За словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, після зрадницьких дій Алієв відразу був відсторонений від зв’язку і механізмів ухвалення рішень представницького органу кримських татар.

Є єдиним колаборантом серед кримських татар, які мешкають у Херсонській області.

Навесні 2023 року брав участь у незаконному праймеріх “Єдиної Росії” на тимчасово окупованій Херсонщині.

10
Можливі звʼязки
Можливі звʼязки не знайдено